Dorota Lejkowska
13 List

Placki ziemniaczane z łososiem

Przepis na placki ziemniaczane w trochę innym wydaniu.

Składniki:

jajo 50g 1 sztuka

mąka żytnia, typ 720 12g łyżka

olej rzepakowy 5g 1 łyżeczka

pieprz czarny szczypta

sól szczypta

szczypiorek/ koperek 10g 2 łyżki

ziemniaki 200g 2 średnie sztuki

łosoś, wędzony 50g 1/2 opakowania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tartce. Dodać jajko, mąkę, wymieszać. Wędzonego łososia pokroić w cienkie paseczki i dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Przyprawić sola i pieprzem. Usmażyć placki na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Spożywać placki przestudzone posypane posiekanym szczypiorkiem.


 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ